Jeśli chcesz wiedzieć, jak uprawiać francuską fasolę, znaną również jako haricots verts , jest jedna rzecz, o której warto wiedzieć już teraz: możesz siać fasolę karłowatą lub krzaczastą na zewnątrz aż do połowy lata, aby zebrać ją jesienią.
Inne rodzaje francuskiej fasoli – fasola pnąca lub fasola szparagowa – będą wymagały sadzenia na wiosnę, ale jeśli kupisz dobrze rozwinięte rośliny później, można je kontynuować aż do września – to idealne rozwiązanie, jeśli szukasz pomysłów na nieprzerwanie produktywne ogrody kuchenne .
Fasola francuska jest podobna do fasoli szparagowej, ale ma wyjątkowo cienkie, aromatyczne strąki. Mogą być spożywane na świeżo lub gotowane. Francuska fasolka szparagowa jest cieńsza i uważana za bardziej delikatną i aromatyczną niż fasolka szparagowa typu snap. Oto jak je uprawiać, korzystając z porad ekspertów ogrodniczych.
JAK WYHODOWAĆ FASOLĘ SZPARAGOWĄ Z NASION?
Chris Bonnett z Gardening Express mówi: „ Najlepiej siać nasiona fasoli francuskiej w pomieszczeniu około kwietnia, umieszczając je na parapecie, gdzie będą miały dużo słońca. Przenieś je na zewnątrz pod koniec maja, wybierając miejsce, które jest ciepłe i słoneczne.
„Jeżeli utrzymujesz francuską fasolę w odpowiednich warunkach, będzie rosła dość szybko. Musisz zapewnić pnące fasole wystarczające wsparcie, aby rosły, więc nie zapomnij dołączyć podpórki wkrótce po zasadzeniu ich na zewnątrz. Możesz to zrobić za pomocą bambusowych patyków, tylko upewnij się, że są wystarczająco wysokie, około 6 stóp/2 m powinno wystarczyć.
Jeśli szukasz pomysłów na ogród warzywny, które można zasiać bezpośrednio w glebie, fasola francuska będzie odpowiednia. Melinda Myers , ekspert w dziedzinie ogrodnictwa, autorka i prezenterka serii DVD „ How to Grow Anything ” The Great Courses , ma następujące rady.
„Poczekaj, aż minie niebezpieczeństwo mrozu i dzienna temperatura gleby (zmierzona w górnej części gleby na początku dnia) wyniesie co najmniej 60 ° F (15,5°C). Dzieje się tak, gdy temperatury w nocy stale przekraczają 55°F (13°C). Sadzenie w zimnych glebach ogranicza kiełkowanie i zwiększa ryzyko wystąpienia szkodników”.
Wykonuj dodatkowe nasadzenia co dwa do trzech tygodni, aby zapewnić ciągłą dostawę świeżej fasoli. Upewnij się, że masz wystarczająco dużo czasu od ostatniego sadzenia do pierwszych jesiennych przymrozków, aby fasola miała czas na dojrzewanie i zbiory, zanim rośliny zostaną zabite przez mróz”.
CZY FASOLA FRANCUSKA ROŚNIE?
Wspinaczka lub słup, francuska fasola wspina się, jak sugeruje ich nazwa – i może tworzyć wspaniałe pomysły na kratkę do ogrodu warzywnego . Będą potrzebować podpór z laski, kraty, ogrodzenia lub obelisku, wysokość około 6 stóp 6 cali/2 m powinna wystarczyć. Odmiany krzewiaste lub karłowate mają znacznie bardziej krępy pokrój, nie wspinają się i generalnie nie potrzebują podpór roślinnych.
KRASNOLUD CZY WSPINACZKA NA FASOLKĘ?
Wybór, czy uprawiać karła, czy wspinać się na fasolkę szparagową, zależy od osobistych preferencji. Zależy to od tego, jaką przestrzeń masz na swojej działce i czy chcesz zadać sobie dodatkowy trud zapewnienia wsparcia dla wspinaczy. Istnieją smaczne odmiany każdego rodzaju i możesz dokonać wyboru w zależności od tego, jak chcesz je wykorzystać – czy uprawiasz je na świeżo, jak zieloną fasolę, czy zamierzasz suszyć fasolę, aby zachować ją do późniejszego wykorzystania.
Jeśli przestrzeń w grządce warzywnej jest ograniczona, fasola pnąca jest świetnym pomysłem na mały ogród warzywny , ponieważ rośnie w górę, a nie na zewnątrz. Fasola karłowata zajmuje więcej miejsca, ale szybko rośnie i przynosi plony w krótszym czasie. Można je również uprawiać w dużych pojemnikach. Jeśli uprawiasz fasolkę francuską karłowatą, możesz zdecydować się na kolejne nasadzenia, aby utrzymać stabilne plony przez cały sezon wegetacyjny.
JAK DŁUGO TRWA UPRAWA FASOLI FRANCUSKIEJ?
Według Melindy Myers, „Fasola posadzona z nasion bezpośrednio w ogrodzie powinna być gotowa do zbioru w ciągu 45 do 72 dni, w zależności od odmiany i warunków pogodowych. Sprawdź na odwrocie opakowania nasion liczbę dni od posadzenia do zbioru.
Kiedy już się je rozkręci, francuska fasola jest płodnym producentem. Zbieraj regularnie, codziennie lub dwa, aby roślina mogła produkować i dla delikatnych strąków o lepszym smaku.
Nie zbieraj fasoli, gdy jest mokra, ponieważ strąki łatwo ulegają stłuczeniu, a to zwiększa ryzyko rozprzestrzeniania się choroby.
JAKICH WARUNKÓW POTRZEBUJE FASOLA FRANCUSKA?
Oba rodzaje fasoli francuskiej, odmiany karłowate i pnące, rozwijają się w ciepłych warunkach i nie tolerują mrozów ani mrozów. Możesz chronić młode rośliny przed chłodniejszymi temperaturami w nocy za pomocą kloszy lub pokryć polarowych.
Według Melindy Myers „Francuska fasola potrzebuje pełnego słońca i najlepiej sprawdza się na luźnej, dobrze przepuszczalnej glebie. W razie potrzeby zapewnij wystarczającą ilość wody przez cały sezon, ale nie podlewaj nadmiernie, co spowoduje zalanie gleby.
„Górne kilka centymetrów gleby powinno być kruchy i dopiero zaczynać wysychać przed podlaniem. Równomierne nawilżenie przez cały sezon pomaga zwiększyć plony i jakość. Ściółknij glebę rozdrobnionymi liśćmi, wiecznie zielonymi igłami lub innym materiałem organicznym, aby pomóc w zwalczaniu chwastów i utrzymaniu wilgoci w glebie”.
Chris Bonnett z Gardening Express zgadza się z tym stwierdzeniem: „Francuska fasola uwielbia wilgoć, dlatego ważne jest, aby w suchych warunkach nadal zapewniać roślinie odpowiednie zaopatrzenie w wodę. Możesz również użyć nawozu o dużej zawartości potażu, idealny jest płynny nawóz do pomidorów”.
Na temat żywienia Melinda Myers dodaje: „Unikaj nawozów o wysokiej zawartości azotu. Fasola, podobnie jak inne rośliny strączkowe, może wiązać azot z atmosfery za pomocą bakterii glebowych”.
CZY MOŻNA UPRAWIAĆ FASOLĘ FRANCUSKĄ W DONICZKACH?
Fasolę szparagową lub karłowatą można z powodzeniem uprawiać jako pojemnik na ogród warzywny w słonecznym, ciepłym miejscu.
Jeśli zdecydujesz się uprawiać je w ten sposób, wybierz duże pojemniki i codziennie sprawdzaj doniczki, aby upewnić się, że nie wysychają. Co kilka dni dokładnie nasączaj ziemię doniczkową, aby wzmocnić system korzeniowy, zamiast codziennie podawać im tylko strużkę wody.
Fasola uprawiana w pojemnikach lub fasola pnąca nie radzą sobie tak dobrze jak odmiany krzewów i najlepiej uprawiać je bezpośrednio lub sadzić w ogrodzie.
WYPRÓBUJ TE POLECANE ODMIANY FRANCUSKIEJ FASOLI
Melinda Myers poleca swoje ulubione odmiany do wypróbowania:
- Mascotte – wielokrotnie nagradzana odmiana krzewu idealna do pojemników. Wytwarza wiele długich, smukłych strąków, które są utrzymywane nad liśćmi, co ułatwia ich znalezienie i zerwanie.
- Rolande – ciemnozielone strąki o delikatnym smaku i doskonałej jakości na roślinie typu bush.
Odmiany słupowe lub wspinaczkowe - Emerite – długie strąki na pnącej roślinie (fasola typu słupowego).
- French Gold – żółta fasola francuska w strąkach, która produkuje od 7 do 9 cali strąków o delikatnym słodkim smaku.
- Cobra – (na zdjęciu powyżej) to wysokiej jakości fasola o długim okresie zbiorów. Jego długie, okrągłe strąki pozostają proste i mają gładką, jasnozieloną powierzchnię. Zawiera czarne nasiona.