Mikser ręczny a mikser stojący – czym się różnią i co kupić?

misker

Mikser ręczny a mikser stojący, który kupić? Przetestowaliśmy je, robiąc jednocześnie dwie partie brownie, aby porównać, jak dobrze mieszają ciasto, ciasteczka i ciasto brownie. Chociaż najlepsze miksery stojące są jednym z najbardziej pożądanych urządzeń w każdej kuchni, mogą zajmować dużo miejsca. Koszt początkowy jest dość wysoki, a niektóre z najbardziej przystępnych cenowo mikserów stojących wciąż kosztują około 100 USD.

Natomiast najlepsze miksery ręczne mogą kosztować zaledwie 30 USD i zajmują ułamek przestrzeni magazynowej. Porównaliśmy miksery ręczne i stojące, gotując duplikaty dokładnie tego samego przepisu w czasie rzeczywistym, aby rozważyć wady i zalety każdego z nich. Podczas gdy mikser stojący był prawie bez użycia rąk, byliśmy pod wrażeniem tego, jak dobrze nasz mikser ręczny radzi sobie w tej walce z mikserem ręcznym z mikserem stojącym.

MIKSER RĘCZNY VS MIKSER STOJĄCY: PROCES PIECZENIA

Zapaleni piekarze będą wiedzieć, jak ważne są narzędzia, których używasz, więc w tej bitwie między mikserem ręcznym a mikserem stojącym użyłem niektórych z najlepszych urządzeń, które wypróbowałem do pieczenia.

Jako redaktor kulinarny w Homes & Gardens przez lata recenzowałem wiele mikserów stojących i mikserów ręcznych. Miałem szczęście, że miałem pod ręką niedawno zrecenzowany mikser stojący KitchenAid Pro Line (znany w Wielkiej Brytanii jako mikser stojący KitchenAid Artisan 6.9L), a także mikser ręczny Oster HeatSoft (w Wielkiej Brytanii znany również jako Breville HeatSoft). ) dla mojego miksera ręcznego. Oba urządzenia są prawie tak dobre, jak to tylko możliwe, jeśli chodzi o pieczenie, więc naprawdę mogłem porównać oba urządzenia równomiernie.

Do tego eksperymentu przygotowałam wypróbowany i zaufany przepis na brownie. Pomyślałem, że byłby to dobry przepis do przetestowania, ponieważ wymaga dużo mieszania, aby połączyć cukier i masło, a następnie ponownie, gdy dodaje się jajka, aby uzyskać puszystą konsystencję, przed wbiciem roztopionej czekolady i suchych składników bez usunięcie zbyt dużej ilości powietrza lub przepracowanie mieszanki.

PIECZENIE CIASTECZEK

Największa różnica między mikserem ręcznym a mikserem stojącym pojawiła się, gdy połączyłam roztopione masło i brązowy cukier. Chciałem mieszać, aż uzyska konsystencję gęstej pasty, ale podczas gdy mikser stojący nie miał problemu z utworzeniem tego, mikser ręczny pozostawił mi bardziej zupową konsystencję.

Podejrzewam, że powodem tego było to, że ruch planetarny miksera stojącego był w stanie rozprowadzić roztopione masło przez cukier, podczas gdy bez względu na to, jak bardzo go miksowałem, mikser ręczny nie był w stanie całkowicie powstrzymać wzrostu oleju do góry mieszaniny.

Następnie ubijałem po dwa jajka do każdej mieszanki. Udało mi się je włamać, a następnie po prostu włączyć mikser stojący, a następnie włączyć mikser ręczny. Ten krok jest zakończony, gdy widoczna jest zmiana koloru i odkryłem, że mikser stojący dał mi lekką i kremową konsystencję znacznie wcześniej niż mikser ręczny.

Mikser ręczny wytworzył wiele bąbelków na górze mieszanki, ale podobnie jak wtedy, gdy próbowałem zmieszać masło i cukier, wydawało się, że ma problemy z dodawaniem powietrza do mieszanki. Jednak po kilku minutach dogonił mikser stojący, tworząc lekko napowietrzoną mieszankę. Byłem wtedy w stanie wymieszać trochę roztopionej ciemnej czekolady, a dwa ciasta brownie zaczęły wyglądać bardzo podobnie.

Kiedy dodałem moje suche składniki, stwierdziłem, że mikser ręczny o wiele skuteczniej je integruje niż mikser stojący. Dzieje się tak dlatego, że mąka i kakao przywarły do ​​ścianek miski miksera stojącego, podczas gdy mikserem ręcznym mogłem poruszać się po misce, aby namierzyć brakujące miejsca. W przypadku miksera stojącego musiałem wejść łopatką, aby nabrać na zewnątrz miski, zanim wmieszałem wszystko, co przykleiło się do boków.

Dwie gotowe mieszanki brownie wyglądały bardzo podobnie, ale po 25 minutach w piekarniku było kilka niewielkich różnic w smaku i wyglądzie.

Po pierwsze, partia miksera ręcznego była nieco ciemniejsza i wzrosła mniej niż partia miksera stojącego. Dzieje się tak prawdopodobnie dlatego, że mikser napowietrzał mniej niż mikser stojący. Żadna partia nie była zła, w rzeczywistości partia miksera ręcznego była trochę bardziej krucha, ale w przypadku przepisów, w których chcesz uzyskać lekką i puszystą konsystencję, mikser ręczny może mieć trudności z dopasowaniem do ruchu planetarnego miksera stojącego.

MIKSER RĘCZNY A MIKSER STOJĄCY: CO JESZCZE POWINIENEM WZIĄĆ POD UWAGĘ?

Wyniki gotowania są dość podobne, ale poza pieczeniem, jakie inne ważne czynniki należy wziąć pod uwagę przy wyborze między mikserem stojącym a mikserem ręcznym?

Rozmiar

Brakuje Ci miejsca? Oczywistym wyborem jest mikser ręczny. Większość mikserów ręcznych jest dostarczana z przystawkami do ubijania, składania i ugniatania, a także etui, w którym wszystko jest schludne. Są również dość lekkie w porównaniu do mikserów stojących, co oznacza, że ​​można je przechowywać w szafkach lub szufladach, gdy nie są używane.

Z kolei miksery stojące są dość ciężkie i często trudne do przechowywania. Wiele osób lubi dumnie eksponować swój mikser stojący na blacie kuchennym, ale może być ciężki i nieporęczny, jeśli nie jest widoczny.

MOC

Porównując mikser ręczny Oster HeatSoft z mikserem stojącym KitchenAid Pro Line zauważyłem, że nawet najniższe ustawienie miksera ręcznego było bardzo wydajne i szybkie. Mikser stojący może pracować do 10 ustawień mocy, ale najniższe ustawienie nadaje się do lekkiego składania składników ciasta, dzięki czemu ma większy zakres.

To powiedziawszy, jeśli martwisz się, że mikser ręczny nie będzie w stanie konkurować z mikserem stojącym pod względem mocy, nie ma się czym martwić.

Mikser stojący pozwalał mi po prostu dodawać składniki podczas mieszania ich wszystkich za mnie. Z mikserem ręcznym musiałem włączać i wyłączać mikser podczas dodawania nowych składników. Nie był zbyt ciężki, ale jeśli masz ograniczoną siłę lub mobilność w ramionach, może to stanowić problem.

CZYSZCZENIE

Nasadki i miskę z miksera stojącego KitchenAid Pro Line można umieścić w zmywarce, ale nie można tego powiedzieć o wszystkich mikserach stojących. Mikser ręczny Oster HeatSoft ma zdejmowane ubijaki, które można myć w zmywarce, a także miskę, której używałem, umieściłem w zmywarce.

Jednym z elementów, który zaoszczędzi na sprzątaniu, jest to, że możesz postawić miskę na wadze, gdy dodasz więcej składników mikserem ręcznym, ale w przypadku miksera stojącego musisz zważyć je do osobnej miski przed dodaniem do miksera.

MIKSER RĘCZNY A MIKSER STOJĄCY: JAKI JEST WERDYKT?

Chociaż były pewne różnice w wydajności, byłem zaskoczony tym, jak dobrze mikser ręczny radził sobie w porównaniu z mikserem stojącym, zwłaszcza gdy jest to ułamek ceny. To powiedziawszy, miałby trudności z wyrabianiem ciasta i przyjmowaniem dużych partii, z którymi mikser stojący nie miałby problemów.

Jeśli lubisz pieczenie, ale brakuje Ci miejsca na mikser stojący, mikser ręczny to świetna opcja, aby utrzymać go bez wysiłku. Jeśli jednak masz wystarczająco dużo miejsca, wybór miksera stojącego umożliwi Ci wytwarzanie dużych partii praktycznie bez użycia rąk. Mam szczęście, że mam mikser stojący i chociaż używam miksera ręcznego do małych zadań, nigdy nie zastąpiłbym miksera stojącego z moich kuchennych blatów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *