Od prostego miejsca do grillowania po w pełni funkcjonalną stację do gotowania, kuchnie na świeżym powietrzu od dawna są elementem projektowania ogrodów mieszkalnych. Nawet w miejscach, gdzie pogoda może być niepewna, a przestrzeń na zewnątrz jest na wagę złota, sprytne, nowe funkcje projektowe oznaczają, że kuchnia na świeżym powietrzu nie ogranicza się do ciepłych letnich wieczorów i rozległych otwartych przestrzeni.
Niezależnie od tego, czy patrzysz na małe palenisko z patelnią czy wbudowanym miejscem do grillowania, pomysły na kuchnię na świeżym powietrzu można włączyć do niemal każdej przestrzeni ogrodowej.
Oto rzeczy, które należy wziąć pod uwagę, gdy zaczynasz planować optymalną stację gotowania na zewnątrz.
JAK ZAPLANOWAĆ KUCHNIĘ NA ŚWIEŻYM POWIETRZU?
1. OD CZEGO ZACZĄĆ?
Planowanie kuchni na świeżym powietrzu od podstaw, bez blokowania ogólnego układu ogrodu, może wydawać się trudnym zadaniem.
Jednak dobry projekt zawsze zaczyna się od podstaw – więc zastanów się, jak korzystasz z ogrodu. Gdzie będzie część wypoczynkowa? Pomysły na posiłki na świeżym powietrzu powinny znajdować się w pobliżu domu i skierowane w stronę słońca.
„Najważniejsze jest to, jak i gdzie będziesz jeść na zewnątrz” – radzi Karen Rogers z KR Garden Design . „Dla ułatwienia trzymaj strefę gotowania blisko domu, ale nie za blisko z powodu dymu” – dodaje.
2. JAK MAM DOBRZE OPANOWAĆ PODSTAWY?
Jeśli chcesz włączyć bardziej kompaktową strefę gotowania do małych pomysłów na ogród , skup się na samym grillu i poszukaj przenośnej konstrukcji, być może na kółkach. W przypadku czegoś wbudowanego warto rozważyć miejsce na blat do przygotowania, zlew, a może nawet miejsce na odpady.
„Większość konstrukcji w USA jest otwarta na żywioły, ale można dodać dach lub baldachim” – mówi Susan Van Atta z Van Atta Associates , architektów krajobrazu z Santa Barbara . „Im dalej od domu, tym bardziej prawdopodobne jest, że będziesz potrzebować dodatkowych funkcji, takich jak lodówka i zlew” – dodaje.
3. CZY POTRZEBUJĘ POZWOLENIA NA BUDOWĘ KUCHNI NA ŚWIEŻYM POWIETRZU?
„Pozwolenie na planowanie nie jest wymagane, ponieważ kuchnia na zewnątrz nie będzie uważana za konstrukcję stałą” – radzi Chris Harrington z praktyki projektowania ogrodów w Harrington Porter .
„Na obszarach miejskich najważniejsza jest dbałość o sąsiadów. Opowiedz im o swoich planach i nie umieszczaj swojego miejsca do grillowania zbyt blisko muru, jeśli możesz mu pomóc.
4. JAKIE MAM OPCJE GOTOWANIA?
Lubisz tradycyjny grill węglowy, czy wygodniejszą opcję grilla gazowego? Grill gazowy pozwala na regulowanie temperatury, co oznacza, że możesz natychmiast rozpocząć gotowanie. Grille na węgiel drzewny wymagają więcej czasu, aby się rozpocząć, ponieważ musisz rozgrzać żar.
Niezależnie od wybranej metody gotowania i zestawu, z którego chcesz korzystać – od pieców do pizzy po zewnętrzne płyty grzejne i grille – dostępnych jest wiele wspaniałych opcji.
Big Green Egg to innowacyjny produkt, który wykorzystuje tradycyjny węgiel drzewny do wędzenia, grillowania, a nawet pieczenia potraw. Korzystanie z grillowanego drewna oznacza większą kontrolę nad smakami i opcjami gotowania.
Smakosze mają też duże korzyści: „Tradycyjne grillowanie oznacza, że można stworzyć różne smaki żywności, używając do gotowania różnych gatunków drewna” – mówi Susan Van Atta z Van Atta Associates.
5. GDZIE MOGĘ KUPIĆ KUCHNIĘ ZEWNĘTRZNĄ?
„Producenci bardzo poważnie podchodzą do rodzaju grilli i sprzętu, który produkują”, mówi Susan Van Atta, której praktyka projektowania ogrodów zaprojektowała szereg domowych i komercyjnych kuchni zewnętrznych.
Duńska marka WWOO stworzyła kuchnię typu „wszystko w jednym”, którą łatwo zaprojektować samodzielnie. Możesz dodać zlew, hokery i wiele poziomów regałów.
Jeśli szukasz grilla Big Green Egg „w tej chwili”, istnieją opcje z drewnianym obramowaniem stołu do przygotowywania posiłków. Morsø oferuje również szereg wyjątkowych okrągłych grilli i piekarników, dzięki którym gotowanie na świeżym powietrzu wygląda bardziej stylowo niż kiedykolwiek.
6. ILE KOSZTUJE ZBUDOWANIE KUCHNI NA ŚWIEŻYM POWIETRZU?
Koszty kuchni na świeżym powietrzu mogą się znacznie różnić. Stylowy grill na węgiel drzewny z Morsø zaczyna się od 199 GBP (250 USD), ale do tego potrzebny jest stół lub blat. Ikea robi stanowisko do grillowania z szafką i miejscem do przygotowywania za bardzo rozsądne 315 GBP (428 USD). Wersje modułowe WWOO przyniosą Ci zwrot około 7000 GBP (9 000 USD), z instalacją w zależności od lokalizacji.
Jeśli wolisz korzystać z pomocy ekspertów, którzy pomogą zaprojektować i zbudować kuchnię na świeżym powietrzu, wraz z układem ogrodu, opłaty za dobrego architekta krajobrazu zwykle zaczynają się od około 10 000 GBP (13 000 USD) w zależności od wielkości Twojej przestrzeni i złożoności wybrane przez Ciebie pomysły na ogród .
7. JAKIEGO OŚWIETLENIA POWINIENEM UŻYĆ DO KUCHNI NA ŚWIEŻYM POWIETRZU?
Nigdy nie zapominaj o znaczeniu dobrych pomysłów na oświetlenie ogrodu podczas planowania kuchni na świeżym powietrzu.
Upewnij się, że projektant ogrodu umieścił odpowiednie oświetlenie na zewnątrz domu, aby oświetlić strefę gotowania. Czerp inspirację z tych pomysłów na salony na świeżym powietrzu i pamiętaj o włączeniu niskiego poziomu oświetlenia wokół części wypoczynkowej, aby dodać atmosfery. Jeśli chcesz czegoś bardziej romantycznego, zainwestuj w latarnie sznurkowe lub girlandy świetlne.
8. A CO Z WŁĄCZENIEM ROŚLIN DO PROJEKTU?
Sadzenie ma kluczowe znaczenie podczas planowania lub projektowania kuchni na świeżym powietrzu. Pergola wypełniona jaśminem mogłaby dobrze funkcjonować wokół stanowiska do gotowania. Nie tylko pięknie wygląda, ale jest doskonałym miejscem do zawieszenia lamp sufitowych. Bambus otaczający kuchnię na świeżym powietrzu, jak w kolorowym schemacie powyżej, jest świetny, jeśli szukasz pomysłów na prywatność w ogrodzie .
Planowanie ogrodu ziołowego w pobliżu miejsca do gotowania jest przydatne, ale uważaj na to, jak bardzo się zadymi. Kolejną świetną opcją są zioła wiszące, umieszczone na stojakach i półkach. Można je umieścić strategicznie nad stanowiskiem gotowania i przenosić tak często, jak tylko zechcesz.
9. A CO Z OPCJAMI NA KAŻDĄ POGODĘ?
„Klienci coraz częściej proszą mnie o markizy, więc wiemy, że chcą korzystać z kuchni na świeżym powietrzu poza miesiącami letnimi” – mówi Karen Rogers.
Ogrzewanie to kolejny ważny czynnik do rozważenia. „Często wykorzystuję pomysły na kominki zewnętrzne , takie jak paleniska, w projektowaniu ogrodów. Wiemy, że wiele osób lubi gotować wieczorami na świeżym powietrzu, więc jest to świetna opcja, aby utrzymać ludzi w cieple. To także fajna funkcja, wokół której można się gromadzić” – mówi Chris Harrington.
10. JAKIE ELEMENTY DEKORACYJNE I DODATKOWE MOGĘ DODAĆ?
Na koniec porozmawiaj z projektantem ogrodu o dodatkowych szczegółach, które nadadzą Twojej kuchni na świeżym powietrzu bardziej atrakcyjny wygląd. Niezależnie od tego, czy są to kolorowe kafelki za strefą gotowania, czy też ekspresowa chłodziarka do napojów, istnieje wiele fantastycznych opcji.
A ponieważ kuchni na świeżym powietrzu prawie na pewno będzie towarzyszył stół i część wypoczynkowa, pomyśl o tekstyliach. Tapicerka i poduszki są ważne, podobnie jak gama przytulnych kocyków dla gości, gdy temperatura zaczyna spadać.