Koper, ulubione zioło w kuchni, jest wspaniałym dodatkiem do sałatek i dań rybnych. Wiedza o tym, jak przycinać koperek, jest niezbędna do utrzymania zdrowej rośliny, która będzie produkować przez cały sezon.
Koper ma wiele zastosowań kulinarnych i jest uwielbiany za subtelny smak anyżu. Delikatne, spienione liście są podstawowym składnikiem dań z Europy Środkowej i Wschodniej, są idealnym ziołem do przyprawiania łososia i innych dań rybnych, a także wyróżniają się smakiem marynat z koperkiem. Z kolei nasiona kopru są popularnym składnikiem kuchni indyjskiej, a także dodatkiem do zup i gulaszy. Możesz nawet użyć ładnych żółtych kwiatów jako ozdoby do sałatek.
Gdy poznasz już podstawy uprawy kopru , musisz przejść do jego przycinania – w tym pomocnym przewodniku dowiesz się, jak to zrobić.
Koper jest bardzo łatwy w uprawie, ale jest rośliną jednoroczną. Oznacza to, że w ciągu jednego roku kończy swój cykl życiowy, od kiełkowania do wysiewu nasion. Ponadto koperek ma również reputację tego, że szybko umiera po wyprodukowaniu nasion.
Dlatego wydłużenie cyklu życia tego szybko rosnącego zioła jest niezbędne dla jego długowieczności, a kluczem jest wiedza o tym, jak prawidłowo przycinać koperek. Regularne cięcie zioła zwiększy jego plon, powodując, że roślina będzie bardziej krzaczasta, a także opóźni rozwój kwiatów i nasion.
JAK PRZYCINAĆ KOPEREK: KROK PO KROKU
Przycinanie kopru rozpoczyna się, gdy roślina jest jeszcze mała, gdy ma około pięciu liści – gdzieś pomiędzy 4 a 8 tygodniem po posadzeniu.
- Zacznij od uszczypnięcia rosnących końcówek, aby zachęcić do bardziej krzaczastej rośliny. Im bardziej krzaczasta roślina, tym więcej ma łodyg i liści, a więc łatwiej ją zebrać.
W tym momencie możesz również przyciąć dłuższe łodygi, aby wszystkie łodygi były tej samej długości, a roślina miała estetyczny wygląd. - Pamiętaj, aby używać ostrych sekatorów lub nożyczek, aby zapobiec uszkodzeniu rośliny przez przycinanie.
- Ważne jest, aby następnie pozostawić roślinę do regeneracji i powrócić do poprzedniego rozmiaru, ponieważ zapewni to, że roślina nie umrze z powodu nadmiernego przycinania.
- Następnie zbierz koper, gdy jest to wymagane ze względów kulinarnych lub estetycznych. Mało i często to dobre podejście. „Tnij liście w miejscu, w którym łączą się z łodygą lub odetnij łodygę w odległości kilku cali od ziemi, odrzucając grube, twarde łodygi” – mówi Dan Drost w badaniach dla Utah State University .
- „Odetnij pąki kwiatowe, jeśli uprawiasz koperek dla jego liści; smak będzie najbardziej intensywny, zanim roślina zakwitnie” – mówi Kristin Winterbottom z Park Seeds . Takie postępowanie przedłuży żywotność rośliny, a w rezultacie zapewni, że będziesz w stanie kontynuować zbieranie ziół.
- Jeśli uprawiasz koperek na nasiona, będziesz chciał pozwolić roślinie kopru zakwitnąć. Możesz to osiągnąć, przycinając liście, ale pozostawiając nienaruszone główne łodygi i rosnące końcówki.
- „Aby zebrać nasiona, załóż papierową torbę na kwiatostan, gdy kwiaty zaczną przemijać. Co jakiś czas potrząśnij łodygą rośliny; kiedy worek grzechocze, jest pełen nasion kopru” – kontynuuje Winterbottom.
- „ Jeśli nie interesują Cię nasiona, odetnij całe rośliny do przechowania w oleju lub w zamrażarce tuż przed otwarciem kwiatów” – radzi Amy Enfield, ogrodniczka w Bonnie Plants . Dzięki temu będziesz mieć pyszny koperek gotowy do użycia przez cały rok.
JAK PRZYCIĄĆ KOPEREK?
Przycinasz koperek, odcinając liście w sposób ciągły, ale lekko, aby zachęcić do zdrowego wzrostu i zapobiec kwitnieniu. Staraj się nie uszkadzać łodyg ani liści za pomocą ostrych nożyc do przycinania” — radzi Gena Lorainne z Fantastic Services, eksperta ds. krajobrazu .
JAK KROIĆ ŚWIEŻY KOPEREK, ŻEBY RÓSŁ?
Aby skosić świeży koperek tak, aby nadal rósł, nigdy nie należy przycinać więcej niż jednej trzeciej rośliny i upewnić się, że zostawiłeś roślinie wystarczająco dużo czasu na regenerację po przycięciu. Zapewni to, że koperek będzie w stanie odrosnąć po ścięciu.
JAK PRZYCINAĆ KOPEREK NA KOMPOZYCJE KWIATOWE?
Dill stanowi również piękny dodatek do kompozycji z kwiatów ciętych. W tym celu metoda przycinania kopru jest nieco inna. Dlatego, jeśli chcesz uprawiać koperek zarówno do aranżacji kwiatowych, jak i do celów kulinarnych, warto uprawiać osobne rośliny.
Unikaj przycinania wierzchołków wzrostu rośliny, aby mogła dalej rosnąć i kwitnąć. Musisz poczekać, aż roślina zacznie kwitnąć, a następnie przyciąć łodygi w pobliżu podstawy na długość bukietu. „Jako kwiat cięty dobrze komponuje się z bielami i błękitami lub bogatymi, jaskrawymi kolorami, aby wzmocnić ich kontrasty” – sugeruje plantatorka Sarah Raven . „Kwiaty wytrzymują kilka dni w wazonie”.